
Gleditsch, Nils Petter (red.) Ellen Gleditsch – en bibliografi. Oslo: Gløbius. 44 pp. ISBN: 978-82-693948-1-8. Boka kan lastes ned fra Nasjonalbiblioteket fra denne lenken: https://urn.nb.no/URN:NBN:no-nb_pliktmonografi_000043843. Denne boka har ‘Tilgang for alle’. Dersom du klikker på lenken, kommer du rett til boka i fulltekst.
Ellen Gleditsch (1879–1968) var først utdannet som farmasøyt, senere som kjemiker. Hun ble dosent i kjemi ved Universitetet i Oslo i 1916 og Norges andre kvinnelige professor i 1929.
Ellen Gleditsch var en internasjonalt orientert forsker. Hun arbeidet i flere år ved laboratoriet til Marie Curie i Paris og hadde også forskningsopphold ved Yale University. Hun publiserte på norsk, fransk, engelsk og tysk. Hun ble en av Norges første forskere som spesialiserte seg på radioaktivitet. Hun hadde også et omfattende populærfaglig forfatterskap, bl.a. med biografier over en rekke kjente kjemikere og fysikere.
Ellen Gleditsch var også engasjert i kvinnesak og fredssak. Hun var medstifter av Norske Kvinnelige Akademikeres Landsforbund og president i International Federation of University Women. Hun var medlem av den norske delegasjonen til stiftelsen av UNESCO.
Denne bibliografien gir en oversikt over hennes egne faglige og populærfaglige arbeider, så vel som bøker og artikler som er skrevet om hennes liv og virksomhet. Boka er redigert av Nils Petter Gleditsch, forsker ved Institutt for fredsforskning (PRIO) og professor emeritus, Institutt for sosiologi og statsvitenskap, NTNU. Han er nevø av Ellen Gleditsch. Trykkingen av boka var finansiert av Radiumhospitalets legater.
*
Mange av de bøkene og avisartiklene som er med her, er digitalisert av Nasjonalbiblioteket. I slike tilfeller har jeg lagt inn lenke til den digitaliserte utgaven.
Dessverre lagrer Nasjonalbiblioteket lenker som bilder, så de er ikke ‘klikkbare’. Men siden denne boka har ‘Tilgang for alle’, finnes det en pil på verktøylinjen som gjør det mulig å laste ned en eller flere sider fra bibliografien. Da kommer det en pdf hvor lenkene er aktive.
Noen av de digitaliserte tekstene som er sitert i bibliografien kan være vanskelige å lese i første omgang. To tips: Dersom publikasjonen er klassifisert med ‘Tilgang for alle’, kan du laste ned det siterte dokumentet (eller deler av det) i pdf. Dersom publikasjonen har mer begrenset tilgang, finnes det ikke noen nedlastingspil. Men for å øke leseligheten anbefales det lille grønne kontroll-panelet øverst til venstre. Her får en tilgang bl.a. til et ‘forstørrelses-glass’ som kommer spesielt godt til nytte ved lesing av gamle avissider. Disse to tricksene vil være godt kjent av erfarne brukere av Nettbiblioteket; jeg nevner dem fordi det tok en god stund før jeg selv oppdaget dem.